Psihološki dijagnostika gluhe djece

Zdravlje I Medicinska Video: Should You Trust Your First Impression? - Peter Mende-Siedlecki (Juli 2019).

Anonim

Procjena mentalnog razvoja djece s oštećenjem sluha treba biti konačan.

U procjeni mentalnom razvoju djece s oštećenjem sluha trebate koristiti holistički pristup, koji daje sveobuhvatan pregled djeteta. To uključuje proučavanje sluha, ravnoteže, posebno razvoj pokreta i jezika. Neophodno je da se utvrdi kako ljudi koriste preostalog sluha kod kuće, komunikaciju i interakciju s drugima.

Sistematski pristup dijagnoza gluvih djetetu pruža nakon zatvaranja u procesu - igra, predmet, nastava, komunikacija. Ovo vam omogućava da se identifikuju karakteristika njegove ličnosti. Veliki značaj je procjena dinamike formiranja identiteta, perspektive i stupanj gluhoće utjecaj na ovaj proces.

Evaluacija gubitka sluha u ranoj dobi

Kada dijagnoza mentalnom razvoju djece s oštećenjem sluha koristeći tradicionalne psihološke metode. U ranom djetinjstvu, metode pomoću neverbalnih načina interakcije bez upotrebe govora. Korisnik podnosi na jednostavan vizuelnog materijala ili izvršavanjem analogne zadatak.

Glavni psihološki dijagnoza s gluhe djece je da se utvrdi stupanj gubitka i vrijeme njenog nastanka sluha. Ovo je studirao povijest, prekretnice života smatraju ponašanje.

U prvim godinama života gledajući razvoj motoričkih aktivnosti - sposobnost da zadrži glavu ravno postolje. To ukazuje na stupanj oštećenja sluha i vrijeme njenog nastanka. gubitak rano sluha odgovara zloupotrebu pryamostoyannya se kasnije u životu nadoknađena.

Ako dijete ne smiri kada je njegov zamah u invalidskim kolicima, to predstavlja kršenje vestibularnog aparata. U ovom slučaju, dijete smiruje samo kada je pokupila. Kršenje vestibularnog aparata se često povezuje sa oštećenjem sluha.

Reakcija beba zvečku u ranoj dobi suditi stepen hluhoty.Dlya testirati sposobnost djeteta da vide zvukove treba uzeti tri raznozvuchaschie igračke - harmonika, zvižde i zvono. I pohremet kada dijete se suočava izvor zvuka, a zatim ga vratiti i učiniti isto, postavljanje odgovor djeteta na zvuk.

Evaluacija percepcije govora

Glavnoj raspravi prilikom testiranja je da procijeni percepcija govora. Njen šapat ček, a zatim glasova i onda glasno zvuka.

Dijete smješteno na udaljenosti od oko šest metara od vas i šapuće potpuna činjenica je znao sadrže pištanje zvukove. Ako se dijete ne vidi jezik, potrebno je da ga približi jedan metar - i da se približi dok nije čuo ono što je rečeno. Ako dijete ne prihvati jezik oko uha, tako da on ne vidi šapat. Onda isto manipulacija obavlja glasova zvučnosti i vrlo glasno.

Ako dijete ne čuje to govorio Volume prizna njegova gluh. Međutim, to je potrebno da se utvrdi postojanje rezidualnog rasprave. Da biste to učinili, provjerite osjetljivost na glasan govor, a zatim je istraživao podložnost samoglasnika i suglasnika. Kao surdopedahohy bolje provjeriti ovaj osjetljivost i u normalnim percepcija govora, ako dijete su umanjena jezika ili kvara na ruskom jeziku.

Ima govora i sluha djeteta

Na gubitak sluha posmatrane osobine su dorechevoho razvoja. U gluhe djece hulenye monoton, ujednačen, mrvicama. Lepetnye to nije dogodilo, a ako postoji, onda je rano ili urođene gluhoće je samo spontano, nemaju karakter odgovora.

Kasnije u djece s oštećenjem sluha u govoru mogu identifikovati:

  • mane izgovor;
  • ograničen vokabular;
  • nedovoljna asimilacija zdravu strukturu riječi;
  • pogrešno pravopis;
  • nerazumijevanje značenja i sadržaja govora;
  • neispravne kazne izgradnje;
  • zloupotreba riječi;
  • nedostaci gramatičkoj strukturi govora;
  • teškoće u razumijevanju teksta čitljiv.

Istraživanje sluha u gluve dece i pomoć za efikasno organizirati svoje obuke i obrazovanja, da se formira naknadu područje oštećenog sluha, uključujući i pomoću posebnog Aerophones.

Psihološki dijagnostika gluhe djece
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti