Reaktivni artritis u chlamydia

Zdravlje I Medicinska Video: ¿Cuáles Son Los Síntomas De La Clamidia? (Januar 2019).

Anonim

Često, otkrivanje i liječenje klamidije puno pada reumatolog.

Chlamydia - bolest tako čest da gotovo ne zahtijeva nikakve dodatne opisa. Ali što se tiče onih koji su pobjegli ili nije razmatrala ovo seksualne infekcije, reći nekoliko riječi.

Dakle, klamidiju - seksualno prenosive bolesti, klamidiju patogen koji je (Chlamidiatrachomatis). Zaraženi ove infekcije vrlo lako, samo jedan nezaštićen seksualni kontakt. Osim toga, u kršenje pravila lične higijene moguće infekcije, čak i kada se koristi kondom. Slučajevi zaraze kada se koristi kontaminirane ručnik na javnim mjestima (bazeni, kupke) u suprotnosti sa vodom za čišćenje i mijenja.

Djeca od pacijenata inficiranih majki koja prolazi kroz porođajni kanal tijekom porođaja.

Random hlamidija infekcija može dovesti na kraju do neplodnosti i bolovi u zglobovima.

Bolest je skriven u oba muškaraca i žena. To je rijedak da posmatraju neke bijele vaginalni iscjedak kod žena i bol tokom mokrenja (fenomen uretritis) kod muškaraca. Klamidija često predstavljaju mješovite infekcije, kada je, pored klamidija, pojavljuje trihomonijaza, ureaplasmosis, mikoplazmoze, gardnerellez. Uz veliki trajanje klamidije bolesti može uzrokovati neplodnost kod žena, kao što je asimptomatski hronični adneksitis i naknadno opstrukcije jajovoda.

Identificirati hlamidija nesreća tokom testa. Ovaj konvencionalni bris iz uretre ili dovoljno vagine. Analiza klamidije se obično plaća. Žene, pored tradicionalnih ginekološki bris posebno uzeti bris za klamidiju. Metode istraživanja - PCR. Još jedan način da se otkrije bolest - test krvi. U krvi su povišene razine antitijela na klamidiju. Međutim, test krvi otkriva dovoljno, jer čak iu odsustvu infekcije (npr nakon tretmana) nivo antitela u krvi ovog patogena može ostati povišen.

Artritis, uretritis, konjunktivitis - klasični "trijade" Reiter sindrom

Sada, u stvari, treba uzeti u obzir zglobova. Često, otkrivanje i liječenje klamidije je mnogo reumatolog. Nekoliko nedelja, a ponekad i godina, pacijenti "uživo" sa klamidija i ne znaju. Ali nepovoljna pozadini (genetska predispozicija, promjene u imunitet) razvija akutna bol u zglobovima. Najčešći Chlamidijama infekcija između infekcije i razvoj artritisa je 2-3 tjedna.

Najčešće pati koljena ili skočnog zgloba, ali može biti iznenađeni i pokoriti ruke ili noge. Bolest se često utječe na nekoliko spojeva. Obično, uz bol i otok u jednom od gore navedenih spojeva, pacijenti napomenuti bol u petama, u tetive bol Achilles. Ako se bolest uzima klasičnoj verziji "Reiter sindrom", ima konjunktivitis (crvene oči, tu je bol, osjećaj pijeska) i uretritis.

Dijagnostičke pretrage uključuje reumatoloških pregled, test krvi, urina, biokemije, imunologije, X-zrake pogođenih zglobova i karlice, ultrazvuk zglobova. Imunologije može pokazati povišene razine C reaktivnog proteina (CRP), imunoglobulina, Rusija odsutan. Doktor traži mogući uzrok reaktivni artritis, u vezi s kojim provodi istraživanja o crijevnih infekcija i urogenitalnog trakta. Kao rezultat otkrića je klamidije. Moderne metode omogućavaju izbor krmača bris uretre ili vagine za posebne životne sredine. Kao rezultat toga, otkrivena ne samo sredstvo, ali je definiran po svojoj osjetljivosti na droge.

Reaktivni artritis sa klamidiju je lako zbunjen sa psorijatični artritis, septička artritis i drugih reumatskih bolesti. U dijagnostički teškim slučajevima punkcije obavlja zajedničko istraživanje i dobili sinovijalne tečnosti.

Tretman reaktivni artritis - zahvalan klase

Tretman reaktivni artritis ima za cilj eliminaciju patogena. Međutim, trajanje antibiotske terapije je obično mnogo duže nego liječenje klamidije kao takve. Pripreme su imenovani za 21 dana. Kako bi se smanjila bol pomoću NSAID ili manje hormona. Prognoza je povoljna. U roku od 6 mjeseci od artritisa postepeno prođe neprimijećeno. Međutim, u 20% pacijenata sa patologije postaje hroničan tok ili pretvoren u drugih bolesti (ankilozuyuchyyspondylit). U ovom slučaju, liječenje se provodi već godinama. Postoje ponovljenim slučajevima reaktivnog artritisa nakon reinfekcije.

Reaktivni artritis u chlamydia
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti