Njegu usne šupljine u dijabetesu

Zdravlje I Medicinska Video: Čičak - Kako Biljka Izgleda, Zasto Je Zdrav I Sta Se Od Njega Koristi? (Juli 2019).

Anonim

Svakodnevno preporuke za prevenciju bolesti usta na pozadini dijabetesa.

Kao što je odbrana u dijabetičara oslabljen i sporiji proces ozdravljenja, takvi pacijenti trebaju biti pažljivo njegu usne šupljine, obratite pažnju na najmanje promjene u njenom stanju i odmah se obratite stomatologu ukoliko postoje povrede.

Preporuke za oralnu njegu za pacijente sa dijabetesom

Ako je moguće, imati normalan nivo šećera u krvi.

Obilazak stomatolog svaki put kada treba da obavestite svog lekara o trenutnom stanju bolesti. Dakle, stomatolog može zatražiti glikoziliranog nivo hemoglobina razumjeti kako kontrolu dijabetesa (uz pravilnu kontrolu hemoglobina iznosi 7%).

Ako pacijent je došlo u prošlosti hypohlykemycheskyy krize (nagli pad šećera u krvi, poznat i kao inzulin šok), postoji povećana vjerovatnoća da se to ponovi. U tom slučaju, morate obavijestiti svog stomatologa koliko često se to dogodi kada je usvojen zadnji put inzulin ako pacijent prihvati to.

Moraju složiti sa doktora dentalne raspored. Na primjer, ako je planirana stomatološke hirurške intervencije, pacijent mora dodijeliti preoperativna priprema (antibiotici), preporučujemo promjenu ishrane ili popraviti vrijeme i dozu insulina usvajanje.

Pacijent se preporučuje da donese stomatolog popis svih lijekova koje mu je, navodeći ime i doziranje. To je neophodno kako bi imenovanje drugih lijekova stomatolog koji se kretao akciju lekova da pacijent već uzimate. Ako je potrebno antibiotike, inzulin dozu treba prilagoditi, treba konsultovati sa lekarom.

Ako šećera u krvi pacijenta nije normalno, i nije hitna stomatološke intervencije, oni treba odložiti. Međutim, akutne infekcije, kao što su apscesi, treba tretirati odmah.

Moramo zapamtiti da je oporavak od stomatoloških zahvata kod pacijenata sa dijabetesom može biti odložen za dugo vremena. S tim u vezi, nakon tretmana strogo moraju slijediti preporuke stomatologa za njegu usne šupljine.

Dijabetičara sa ortodontskih aparata (kao što su proteze) treba odmah se obratite ortodonta kada stroj povrijediti usta.

Preporuke za svakodnevnu njegu usne šupljine

  • Obilazak stomatolog za čišćenje i pregled usne šupljine dva puta godišnje. Ovisno o stanju usne šupljine stomatolog može preporučiti da se smanji interval između posjeta.
  • Koristite zubni konac barem jednom dnevno.
  • Oprao zube nakon svakog obroka, četkom s mekim vlaknima.
  • U prisustvu proteza dnevno i da ih ukloniti čist.
  • Prestati pušiti.
Njegu usne šupljine u dijabetesu
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti