Rubeole

Zdravlje I Medicinska Video: La Rubéole - Maladies Infantiles (Juli 2019).

Anonim

Rubeola kod djece - je zarazna bolest prenose transplacen- i vazduhu sredstvima. Bolesni ljudi su izvor zaraze u roku od 5 dana nakon početka osipa.

Često se bolest javlja kod djece mlađe od 10 godina i šest mjeseci stara beba na bolest je vrlo rijetko, jer se tijelo djeteta je zaštićena antitijela prešao iz majčinog mlijeka. Jednom Relaxer rubeola, osoba stekne doživotni imunitet protiv bolesti.

Treba napomenuti da do danas, a za posebne namjene, vakcina se koristi za prevenciju malih boginja u djece širom svijeta.

Često se bolest javlja u velikim gradovima, gdje postoji velika zagušenja djece. To je zato što virus u okruženju postaje nestabilan, tako da je jedan kontakt zaraženi pacijent je obično dovoljno. Poželjno, napadi bolesti djece koja pohađaju vrtiće, ali postoje slučajevi tinejdžera, pa čak i odrasle. Rubeole različite sezonalnost svojim manifestacijama, kao epidemija često primijećeni u zimu ili proljeće.

Period inkubacije bolesti traje oko tri tjedna, a zatim početi da se pojavljuju prvi znaci rubeole. Bolesno dijete počinje da se muči glavobolja i svjetlo kataralne simptoma. Zatim, tu je osip, groznica, blago povišena temperatura javlja, zbog čega je dijete postane letargična i hirovita. Prvi osip se pojavljuje na licu, iza ušiju, ispod kose, zatim nanesite na ruke, tijelo i donjih ekstremiteta. Zatim, uzeti u obzir kako je evidentno rubeole kod djece.

Kako se rubeole kod djece

Tipičan manifestacija bolesti smatra se osip koji brzo i oblici širi. Maksimalan broj lezija posmatra jedan dan nakon prvog nepravilnosti. Osip na različitim krasnusi ovalnog ili okruglog oblika, svaki od njegovih elemenata je manja od 3 mm, a ne izdići iznad kože. Distribucija lezije uglavnom lokaliziran na stražnjici, leđima i ekstenzornim ruku, manjih mesta nalazi se u lice i vrat.

U nekim slučajevima, dijagnozu rubeola je vrlo teško, jer je manifestacija često nalikuju šarlaha ili malih boginja. Ponekad se bolest ne prati osip, jer je pogrešno miješati sa akutnih respiratornih infekcija, koji su izrazili umjereni lezije respiratornog sistema.

Druge manifestacije rubeole:

  • crvenilo i upala oralne sluznice;
  • povećanje u vratu i limfnih čvorova na vratu;
  • lupanje srca i prigušen srčanih tonova;
  • umjeren leukopenija;
  • monotsitoz;
  • povećanje sedimentacija eritrocita.

Tretman malih boginja kod djece

Poseban rubeola tretman kod djece ne postoji. Da biste uklonili simptome rubeole su dodijeljena simptomatskih lijekova, kao i razvoj komplikacija - antibiotika. Ako se bolest ne ozbiljne posljedice, bolesno dijete ne treba hospitalizaciju, ali kada se grozničavo stanje pokazuje stroge odmor u krevetu.

Bol u mišićima i zglobovima mogu se ukloniti primjenom antihistaminika, kada je izrazio albutsid imenovan konjunktivitis i bolne grudvice potrebe UHF - terapije. Također je važno pratiti adekvatan unos djeteta tjelesnim tekućinama, vitamina i minerala.

Vakcinacija protiv rubeole dijete

U srcu rubeole su oslabljeni žive viruse ove bolesti. Tipično, takva djeca vakcinišu vrlo lako prenose, tako da roditelji ne treba mnogo brinuti o tome. Treba napomenuti da je prevencija rubeole se često povezuje sa planiranim vakcinacija protiv drugih bolesti, izuzetak je samo BCG vakcinacije. Uočeno je i visoka efikasnost ovog postupka: nakon vakcinacije u dječje tijelo proizvodi jak imunitet protiv rubeole, koja traje već dva desetljeća. Ova visoka brojka ukazuje na kvalitet vakcina za djecu.

Vakcinacija protiv rubeole dijete radi u prvoj godini života, dalje revakcinacija se događa u dobi od šest godina. U većini slučajeva, predloženi vakcina ne izaziva nikakve neželjene efekte, a samo nekoliko procenata djeca mogu osjećati dobro.

Neke nuspojave vakcinacije:

  • lokalne oticanje, crvenilo, bol i svjetlo;
  • male oscilacije u temperaturi tijela;
  • privremeni grudvice.

Ako je neugodan manifestacije pojaviti kasnije, oni su vjerojatno nemaju veze sa vakcinacije, kao roditelji u takvim slučajevima savjetuje da se konsultuje pedijatrom.

Rubeole
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti