Seboroični dermatitis simptomi i liječenje

Zdravlje I Medicinska Video: Dermatitis - Poliklinika Poliderma (Juli 2019).

Anonim

Seboroični dermatitis - zajednička bolest kože povezani s kvantitativnim i metaboličke promjene u lojne žlijezde i glava potkožno masno tkivo. Bolest među mladima i mladosti.

Uzroci bolesti su često nervozni i endokrinih poremećaja. Također masnu izgled može biti zbog starosti i hormonalne promjene u tijelu, zbog čega se povećava lučenje kože i lojnih žlijezda.

Možda raste simptomi seboroični dermatitis u prisustvu hroničnih bolesti gastrointestinalnog trakta, hronični žarišta infekcije, pad imuniteta, nedostatak vitamina i kontaminacija kože.

simptomi

Glavni simptomi koji počinju da se pojavljuju u akutnoj fazi seboroični dermatitis, tradicionalno svrab i ljuštenje kože sa pojavom malih vage karakteristične bjelkaste boje.

Ovisno o uzroku i dubinu seboroičnog procesa može doći do upalne promjene procesa vlasišta i tranzicije u koži u područjima u kojima lojne žlijezde najviše - obrve, nazolabijalne brazde, ingvinalni i manje iza puta.

Ako se ne radnja u ranoj fazi bolesti, koža može izgledati folikularne nodula svijetle žute boje, što je rezultat upale. I jedan od najreprezentativnijih simptoma blokade folikula loja-rog čepom od sekreta i pali vage - tzv komedona.

Dijagnostici i liječenju

Dijagnoza seboroični dermatitis obično ne uzrokuje velike teškoće u specijalista, ali se mora razlikovati od brojnih drugih bolesti kože kao što su psorijaza ili sistemski eritemski lupus.

Prilikom odabira taktika liječenje seboroični dermatitis treba poći od razloga izaziva, ali u svakom slučaju je veliki antifungalni, antimikrobno i protuupalno terapije. Prioritet određenu vrstu liječenja ovisi o razlozima koji su dominantni.

Budite sigurni da prati i prilagodite ishranu u akutne bolesti.

Ako pogoršanje računi za jesen i zimu, to može biti zbog nedostatka sunca, iu tom smislu preporučuje terapija UV zrake. Ukupno terapija je da poboljša imunitet, normalizirati nervnog i endokrinog sistema. Većina preporučuje vitaminima A, B i C.

Glavni simptomi su tretirani lokalno. Za liječenje vlasišta preporučuje šampon sa ketokonazola. Također šampon može oprati lice i druge pogođene dijelove tijela.

U teškim slučajevima s vrlo teškim simptomima, kortikosteroidi se koriste u obliku losiona, gelova, šampona. Ako je proces moknuschym, mjestu pogođenim područjima primijenjene boje Castellana.

Ali svaki slučaj je drugačiji i izaziva, a samim tim i liječenje treba ići tek nakon što je dobila savjet kvalificiranog dermatolog.

Seboroični dermatitis simptomi i liječenje
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti