Uho boli

Zdravlje I Medicinska Video: Prirodni Lek Za Bol U Uhu - Deluje Odmah - Čuvarkuća (Juli 2019).

Anonim

U odgovoru na pitanje, šta ako ga boli uho, možete dobiti puno raznih tipova. Preporuke od uha do toplo, uzmite dovoljno toplo piće u ukapavanjem u ušni kanal propolis tinktura ili topla Ukuvano kamilice.

U narodnoj medicini, naravno, sve od klinčića ulje na slomiti luk.

U stvari, bol može biti mehanički, traumatično, infektivne prirode ili čak biti simptom bolesti nisu u vezi sa otorinolaringologije.

Dakle, prije nego što slijedite savjet, obratite se otorinolaringologije (ORL doktor), koja određuje ono što boli uho, i kako se postupa određenu bolest.

Boli me uho - uzroci

Postoje dvije vrste bola - lokalnih i irradiyuyuchyy.

Lokalne osjetio direktno pogođenih organa, da u ovom slučaju uha. Ova bol impulsi se mogu javiti zbog sljedećih razloga:

  • patoloških procesa u vanjskom kanalu (bubuljice, mehaničke iritacije, infekcije, blokade i upala sluha zbog višak sumpora)

  • rupture bubne opne;
  • patoloških procesa u unutrašnjem uhu (hipotermija, infektivne bolesti, razlika pritiska između unutarnjeg i vanjskog uha);
  • šok opterećenja na organ sluha.

Irradiyuyuchyy ili ogleda - bol dolazi iz tijela daleko od patoloških fokus. U ovom slučaju, kada je bol u uhu, uzrok treba tražiti u blizini agencijama. Irradiyuyuchi impulsi bol može doći iz sledećih razloga:

  • sinusitis;
  • zaušnjaci;
  • infekcija sinusa;
  • bol u grlu, zubima;
  • patološka zalogaj;
  • vremensko artritis vilice zglob.

Kada može doći do upale uha i na lokalnom i irradiyuyuchyy zamah.

A broj od najčešćih faktora koji uzrokuju bolesti i odgovarajuće metode liječenja.

Boli me jer sumpor uši

Cerumena obavlja nekoliko funkcija - to ističe stranih čestica, bakterija i kašnjenja gljivica, stvara vlažno okruženje za uho-bubanj. Sumpor polako oslobađa tokom žvakanja, kašalj, govori. Ali kada se krši proces samoregulacije, tzv sumporna cijev, kroz koju boli uho.

Neprijatne senzacije nastaju kada sumporna gužva u saobraćaju dođe do bubne opne. Jer pluta pritisak na vagus - tamo vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, kašalj.

Kada se kondenzuje zagušenja, osim što boli uho, pacijent oseća zagušljivo, slušajući šum, izobličenja njegov glas i vanjski zvukova.

Da biste uklonili zaglavljeni papir sredstvima kao što su pranje šprica Joan, električne pumpe, uvođenje lijekova koji omekšavaju i ukloniti sumporne pluta.

Kod kuće, kada upalu uha kapi za ušni kanal higijene često pomoći ispraviti situaciju. Prije nego što njihov izbor treba da konsultuju praktikant.

Boli me uvo zbog infekcije

Organ sluha konvencionalno podijeljena u vanjski, srednjeg i unutrašnjeg uha. Do infekcije vanjskog ušnog kanala uključuju otitis externa, koji se nazivaju "plivačko uho" jer se često razvija nakon prodora vode. Međutim, da bi na ljuljački infekcije, a neuspješno za čišćenje uši pamuka hnotykom.

Ako je bol u uho, a temperatura raste, dok se javlja na koži ušnog kanala osip, to je vjerovatno zbog infekcije. Također, može izazvati nelagodu koji se nalazi na vanjskom dijelu uha kanala proključa.

Infekcije srednjeg uha se zove otitis media. Ona najpodložniji dojenčad i djecu do 6 godina. Ovo je oblik evsstahievoy cijevi, što kod djece je širi i kraći nego kod odraslih. Stoga, u šupljinu srednjeg uha djeteta često dobiva sluzi iz nazofarinksa, pa čak i bebe na vidryzhtsi hrane ili sadržaja želuca. Ako je razlog da upale uha - otitis media, nelagoda će se povećati sa žvakanjem, gutanjem, jer u ovim uvjetima pritiska u slušnog povećava organa. Jer ova bolest može razviti proljev, mučnina, povraćanje, slabost, letargija, gubitak apetita, buku i zujanje u ušima. I naravno, tu su dva klasična simptoma - upalu uha i temperatura raste.

U teškim slučajevima otitis medija može izazvati pucanja bubne opne i gluhoće.

Upale unutrašnjeg uha, ili virusne labyrinthitis, manifestuje kao vrtoglavica i zujanje u ušima. U bakterijske upale uha bol, a temperatura raste, vrtoglavicu, oči brzo i nesvjesno kreće iz ušni kanal može proizvesti gnoj.

U slučaju vanjskog uha upale pacijenta imenovan antipiretik i analgetik lijekove. Medicinske pomoći je čišćenje ušnog kanala stajnjaka i ukapavanje lijekova.

Kada zaraznih bolesti kao bolno uho kapi treba da sadrži antibiotike i kortizon. U otitis media je imenovala lijekove protiv bolova i antiinflamatorni. Ali poseban tretman uključuje obnovu prohodnosti Eustahijeve cijevi. Dakle, kada upalu uha kapi ugradio u nos - lek za smanjenje oteklina.

Također imenovan antibiotika. Kada upala liječenje unutrašnjeg uha je antibiotika i stajnjaka, što ponekad zahtijeva operaciju.

Ruptura bubnjića

Bubnjić je tanka membrana koja razdvaja vanjskog i srednjeg uha i prenosi zrak vibracija slušnog gležnja. Stoga, ako oštećen bubnjić pogoršava sluha. Kada su bolne ozljede uha zbog gore membrane, postoji oštra bol, tu gnojnu, krvava ili izbacivanje, zujanje u ušima, vrtoglavica i smanjenje sluha do njenog gubitka. Ako je bol u uhu, kako da se tretira u ovom slučaju?

Kao prvu pomoć Preporučuje se zatvoriti vanjski slušni kanal dojke sterilne vate i primijeniti zavoj. Osim toga, ako je bolno uho kapi ili drugih droga u ušni kanal ne može ući. Pacijent treba odmah poslati na ORL lekara u težim slučajevima, da povrati sluh će morati na operaciju (timpanoplastike).

Bol u uhu kada gutanja

Kada je nelagoda nastaju u uho kada gutanja, ORL doktor prva stvar osumnjičenog akutnih otitis media. Međutim, ako se simptomi ne potvrđuju to, razlog može se krije u susjednoj organima bolesti. Na primjer, bol u uhu kada gutanja - simptom malignih tumora larinksa i usta, nelagoda u ovom slučaju se radi o dugo i prati umor, letargija, gubitak težine, povećanje limfnih čvorova.

Bol u uhu kada gutanja mogu ukazivati ​​i na svinje, pogotovo ako su pacijenti oticanje oko uha, groznice i slabost kao gripa. Isto tako, bol koja nastaje u faringitis, tonzilitis i apsces na vratu i da su irradiyuyuchyy karaktera. Samoliječenje u svakom slučaju nesigurne i potrebne lijekove i procedure mogu dodijeliti samo ENT doktora.

Uho boli
Kategorija Medicinskih Pitanja: Simptomi