Pluća pušača

Zdravlje I Medicinska Video: Sta Pusenje Radi Od Pluca (Juli 2019).

Anonim

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, pušenje je vodeći uzrok smrti u svijetu danas. Ova strašna navika je priroda globalne epidemije i nosi godišnje oko 6 miliona života, ostavljajući za sobom bolesti srca i raka.

Pušenje izaziva veliku štetu na sistem i kvaliteta života u cijelom ljudskom tijelu, ali jedan od glavnih utjecaja koji na respiratorni sistem, uključujući i pluća pušača.

U početnoj fazi supstanci koje čine duvanskog dima, parališe resica epitel koji oblaže unutrašnju površinu disajnih puteva. Uloga vlakana sastoji se u uklanjanju toksina, virusa i bakterija, tako da pušač počinje da se razbole češće raznih bolesti respiratornih organa i akumuliraju u plućima su opasni za zdravlje i život supstance.

Hronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) koja je neizlječiva, au 80-90% slučajeva to utiče na pluća pušača. Bronhija sužavaju, Povjetarac preljev javlja hronične upale i razvoj emfizema. Pacijenti koji boluju od KOPB i emfizem, doživljava konstantan nedostatak kretanja zraka na prvi, a zatim iu ostatku.

Takođe pokazala negativni efekti pušenja na drugom teške bolesti pluća - tuberkuloze, prema statistikama, oko 95% pacijenata TB čine samo pušača. Ogromna većina smrtnih slučajeva kod bolesnika s tuberkulozom i pate za vrijeme trajanja ove ovisnosti.

U vizualnom analizom pluća slici pušenja na prvom mjestu sebe skreće pažnju na prisustvo čađi koji klompe alveola, otežava disanje i to je rak uzrok. Također sliku pluća pušača se odlikuju teške povrede dotok krvi, kao što su arterioskleroze i tromboze, što onda dovodi do srčanog i moždanog udara.

Ako uporedimo zdrava pluća i pluća pušača, postoji ogromna razlika. Svijetlo roza ravnomjerno prožeta punu elastične krvne žile zdrava pluća i pluća pušača, koji su čini pohabani crni održiva tijelo ne da nemaju ništa zajedničko.

Rak pluća i globalne epidemije duvana

Jedinjenja zove u proizvodnji duhanskih proizvoda kao smola, u stvari, su fenolnih jedinjenja, odnosno moćni karcinogeni. Bez pretjerivanja, oni pokrivaju površinu premaza strašne dohtepodibnym pluća pušača sa iskustvom i doprinose razvoju raka.

Među svim raka, rak pluća je najčešće dovodi do smrti, dok se javlja upravo zbog pušenja u 90% slučajeva smrti (a ne profesionalne bolesti, stanja okoliša, itd).

rak intriga pluća dužeg odsustva simptoma. Otežano disanje, teško disanje, kašalj, nelagodnost u grudima, itd obično postoji kada je već uspostavljen bolesti.

Čak i high-tech moderna medicina nije uvijek u mogućnosti da dramatično odoljeti - u nekim slučajevima samo moguće mjere kako bi produžiti život pacijenta.

Psihološko stanje pušača rak pluća često komplicira bolest i prognozu. To je svijest o njegovoj krivici u izazivanju smrtonosne bolesti. Uz to postoje konkretni znanstvenih dokaza da se dokaže pozitivan efekat odvikavanja od pušenja u bolesnika s rakom pluća. Također se pokazalo da je najvažnija uloga u prevenciji raka pluća pripada banalno odbijanje pušenja.

Pluća pušača
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti