Pušenje i dijabetes: opasna kombinacija

Zdravlje I Medicinska Video: Dj Secko Feat. Dzidza & Eka - Pogresna Konekcija (Official Video) (Juli 2019).

Anonim

Pušenje je posebno opasno za dijabetes, nikotin povećava razinu glukoze u krvi pacijenata.

Studija američkih naučnika pokazalo je da pušenje i dijabetes - opasna kombinacija: Nikotin smanjuje efikasnost kontrole metabolizma ugljenih hidrata u pušača sa dijabetesom.

Nastavljajući visok nivo šećera u krvi, pak, povećava rizik od ozbiljnih komplikacija dijabetesa, kao što su bolesti bubrega, oštećenje živaca, srčani udar, moždani udar, oštećenje vida.

Prema istraživanju američke Diabetes Association, SAD dijabetesa boluje oko 26 miliona ljudi, sa 7 mil od njih nisu svjesni svoje bolesti. Koliko dijabetičara puše, i dalje ostaje misterija.

Pušenje i dijabetes, nova studija

Doktori su odavno poznato da dijabetičari, pušači mogu ne samo uspješno upravljati svojim bolesti kao nepušača pacijenata. Međutim, do sada naučnici nisu mogli utvrditi koji od 4.000 kemikalija u dimu cigareta odgovoran za podizanje šećera u krvi kod dijabetesa.

Da bi odgovorili na ovo pitanje istraživači odlučili California State Polytechnic University. U laboratorijskim uvjetima su bili podvrgnuti uticaj nikotina uzoraka krvi osoba.

Naučnici izolirani iz krvi crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) i njihov uticaj na glukozu i nikotina u različitim koncentracijama. Kao pokazatelj promjena u ćelijama koristi krvi od glycated hemoglobina (HbA1C). Kod ljudi, supstanca odražava efikasnost kontrole metabolizma ugljenih hidrata u posljednja tri mjeseca ili tako nešto. Što više sadržaja HbA1C, viši nivo u krvi glukoze.

Koncentracija nikotina je korišten u studiji je porediti sa sadržajem ovog otrova u krvi ljudi koji puše. Naučnici su koristili takve nikotin koncentracija koje se javljaju u krvi kada je pušenje jedan dan do dva paketa cigareta.

Utvrđeno je da je veća izloženost nikotinu, viši nivo u krvi HbA1c, što ukazuje da je veoma negativan uticaj supstance na metabolizam ugljenih hidrata. U zavisnosti od koncentracije nikotina, koji tretira crvenih krvnih zrnaca u eksperimentu, ukazao na porast HbA1c od 9% na 34,5%.

Prema riječima šefa studije, dr Ksyao Juan Liu (Xiao-Chuan Liu) svi dijabetičari bi trebalo razmisliti o podacima, kao što su prilično zastrašujuće. On smatra da endokrinologa treba koristiti rezultate novog posla uvjeriti svoje pacijente da prestanu pušiti.

Ali, u isto vrijeme, Dr. Liu je zabrinut zbog mogućnosti korištenja raznih lijekova, koji se često koriste prilikom odbacivanja cigareta. Oni (nikotinske flastere, žvake, itd) sadrže nikotin, a samim tim i mogu imati negativan učinak na metabolizam ugljenih hidrata. Važno je zapamtiti, i zbog toga trebalo bi biti moguće da se smanji vrijeme njihove primjene.

Pušenje i dijabetes: opasna kombinacija
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti