Spinal cord injury: opasno posljedice

Zdravlje I Medicinska Video: How Does Your Brain Respond To Pain? - Karen D. Davis (Juli 2019).

Anonim

Nesreća - najčešći uzrok povreda kičmene moždine. Njihovi efekti mogu biti katastrofalne, često kao rezultat povrede kičmene moždine zdrav i aktivan čovjek je vezan za invalidska kolica. Većina povreda kičmene moždine dobiti sportiste i ljude sa aktivnim životnim stilom.

Prema statističkim podacima, najčešći uzroci povreda kičmene - saobraćajne nesreće, pad sa visine i pada u domaćoj ili izvanrednim okolnostima.

Ponekad možete dobiti ozbiljne povrede, bez brige o svojoj sigurnosti i rizikuju svoje živote kako bi se pohvaliti opasne vratolomije.

Povrede kičmene moždine često se ljudi, ogromna većina u vrijeme povrede u stanju alkohola ili droga.

Vrste povreda kičmene moždine

Kičmene moždine - nit za sve sisteme tijela, a posebno - za mišićno-koštanog sistema. Ozbiljnost povrede kičmene zavisi od toga koliko dobro je mozak oštećen.

Priroda zatvorenih povreda kičmene se razlikuju:

  • štrajkovi;
  • istezanje i pucanja ligamenata kičme;
  • uganuća;
  • oštećenja intervertebralnog diska;
  • frakture kičmenog procesa;
  • lomi zapremine procesima;
  • više oštećenja kičme.

Ponekad vrlo jak udarac leđa može učiniti sve što je dobro. Ali, ako se kičmene moždine oštećeni, polomljeni integritet barem nekoliko ćelija, to dovodi do poremećaja kičmenog funkcija mozga i imaju tendenciju da paraliza donjih ekstremiteta. Ovo stanje se naziva spinalni šok.

Ovisno o ozbiljnosti šok trauma može trajati od nekoliko sati do nekoliko mjeseci. Ovo stanje se karakteriše poremećaj osjetljivosti ispod povrede i karlice disfunkcije (inkontinencija ili retencija).

Tretman povrede kičmene moždine

Ozbiljnost ozljede je dijagnosticiran pomoću magnetne rezonance tomograph. Ako je prilično lako ovaj stepen, doktori nanošenje lijekova u kombinaciji s fizikalna terapija, masaže i fizioterapije.

U teškim slučajevima (npr frakture) potrebna operacija, i što prije to bolje. Za kičmene moždine bio u mogućnosti da se oporavi svoje ćelije za uklanjanje fragmenata kičme, vratiti cirkulaciju, ymmobylyzyrovat žrtva.

Kada dijagnosticirana kompresije izgubiti trenutak, operacija se obavlja u prvih nekoliko sati nakon ozljede. U suprotnom, ćelije razbijena kičmene moždine umrijeti u velikim količinama i visok rizik da će žrtva uvijek ostati miruje.

Kičmene moždine trauma

Za mnoge koji su suočeni s ovim problemom, dijagnoza je zvučalo kao smrtna kazna. Zaista, pogotkom teške tjelesne ozljede, jedan ozbiljno razmišlja o tome da li da može živjeti kao i ranije. Često je odgovor negativan.

Žrtva i njegova porodica nije u stanju da adekvatno procijeniti stvarnost, jer ono što se dogodilo, stvarno grozno. Stoga, u prvim mjesecima nakon povrede potrebno da se bave sa iskusnim psiholog će pomoći socijalno prilagoditi na novi život u invalidskim kolicima.

Perioda oporavka nakon ozljede može trajati od nekoliko mjeseci do jedne ili dvije godine. U ovom trenutku, aktivno vratiti oštećene ćelije bolje odnose sa šefom kičmene moždine, žrtva se vratio u motoričke sposobnosti. Ubrzati oporavak i razne pomoći procedure i tehnike su neophodni za povrede kičme. Ova masaža, fizioterapija, akupunktura, Ergoterapija i još mnogo toga.

Sposobnost kretanja ne može vratiti u punoj mjeri kao i ranije, ali sa velikim povrede kičmene moždine, to će biti izgubljen zauvijek, i bez svjetla medicine ne može podići čovjeka pješice. Jer vezivnog nit koja se proteže kroz cijelo tijelo, slomljena i nove transplantacije još nisu izmislili.

Spinal cord injury: opasno posljedice
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti