Strabizam: general činjenice

Zdravlje I Medicinska Video: Tribina: "Pad Bosanske Posavine: Činjenice I Mitovi" (Januar 2019).

Anonim

Prilikom izrade škiljenja, jer može ukazivati ​​i kako ga izliječiti

Strabizam - neispravnosti vizije u kojima oba oka dok gledate u različitim pravcima. Većina strabizma razvija u ranom djetinjstvu. Ponekad se zove strabizam, ili heterotropiey ekzotropiya.

Uzroci strabizma

Djeca često razvijaju strabizam bez razloga, iako se može naslijedila.

Obično, mišići koji su priključeni na oči rade zajedno i kreću oba oka istovremeno u istom pravcu. O strabizam kažu u slučajevima gdje očni mišići kontrolu pokreta očiju pravilno.

Ako očne mišiće rade ispravno, oči mogu biti raseljeno, a mozak ne može spojiti dva dobijena slika. Ponekad strabizam se razvija kada oči pokušati da nadoknadi taj problem takvih dalekovidost.

Kod odraslih, strabizam, može doći do oštećenja oka ili krvnih sudova. Gubitak vida, oticanje oka ili mozga, hipertireoze, moždanog udara, kao i razne mišića i živaca poremećaja također može biti uzrok strabizma u odrasloj dobi.

Simptomi strabizma

Najčešći i izražen simptom strabizma - oka dok gledate u različitim tačkama u prostoru. Kosi na more, blizina jedno oko na suncu, naginjanje ili okretanje glave da pogledaju objekt - što sve može biti znak strabizma.

Pacijent sa strabizam može žaliti na zamagljen vid, umorne oči i osjetljivost na svjetlo. Na početku strabizma često duplo.

dijagnoze strabizma

Dijagnosticirati strabyzm, doktor obično dovoljan jedan pogled na oči djeteta. Činjenica da oba oka u potrazi u različitim smjerovima, obično vidljivi odmah.

Doktor može tražiti dijete da pogleda neki objekat, zatvaranje i otvaranje naizmjence svako oko. To vam omogućuje da odredite kada oka vraća u kut ga i pod kojim okolnostima je pogrešno skrenuo. Također, ovaj test pomaže da se odredi da li postoji dijete ambliopije - stanje poznat i kao sindrom razrok, u kojem jedno oko pomoću vizuelni sistem mozga nije u punom kapacitetu neophodne za pravilan razvoj.

Metode liječenja strabizma

Najčešći tretmani nose naočare strabizma, liječenje ambliopije (koristeći zavoje ili droga) i operaciju.

Naočalama pomaže ponekad u pravu strabizam, oči prebaci ako nije velika. Korištenje zavoja ili lijekova za prevazilaženje ambliopije. Rješenje može olakšati usklađivanje oči jer su jednako uključeni, omogućavajući fokus na jedan predmet. U nekim slučajevima, dobar efekat može pružiti vježba za oči.

Često je jedini način da se ispravi strabizma je teška operacija. Tokom operacije, doktor mijenja dužinu ili lokaciju mišića koji su priključeni na oko, čime će se oči izravnati.

Da squint prolazi bez terapije

Ako strabyzm je razvio nadu da će dijete prerasti u to malo. Bez tretmana strabyzm može dovesti do trajnog problema s vidom. Na primjer, ako nije uključen dijete jednog oka uklonjen jer se može razviti ambliopije.

Oči novorođenčeta može biti prvi pomak, ali tri ili četiri mjeseca života, oni su poravnali. U nekim slučajevima, pristranost može biti vidljivo oku - jer dijete ima širok gornji dio daje dojam nosne kosim očima.

Svako dijete starije od četiri godine, čije su oči nisu uvijek u potrazi u istom pravcu, potrebno je da ankete oftalmologa. Ako je problem očito u ranijoj dobi, s istraživanja je bolje da ne odlaže.

Faktori rizika za strabizam

S djecom faktora rizika strabizam uključuju sljedeće:

  • porodične istorije strabizma bolesti;
  • problema s vidom, kao što su dalekovidosti;
  • mišića i živaca poremećaja (multipla skleroza, miastenija gravis ili teške cerebralne paralize);
  • Down sindrom;
  • katarakte;
  • oticanje mozga ili očiju;
  • prematuritetom, mala težina novorođenčeta, trauma rođenja ili kongenitalne anomalije;
  • razne infekcije, kao što su meningitis ili boginja.
Strabizam: general činjenice
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti