Tip 2 dijabetes u djece

Zdravlje I Medicinska Video: Djeca I Dijabetes (Juli 2019).

Anonim

U djece s dijabetesom tipa 2 razvija rjeđe od dijabetesa tipa 1. Pravovremena dijagnostika pomaže u otkrivanju faktori rizika za ovu bolest, i laboratorijske testove.

Mnoga djeca pod dijagnozom dijabetesa tipa 2 se ne prati nikakve simptome. Obično se bolest otkrivena slučajno prilikom analize krvi ili mokraće iz nekog drugog razloga.

Doktor može propisati analiza dijabetesa tipa 2, kada je indeks tjelesne mase (BMI) veći od 85 djece, koji teži više od 120% starosti.

faktori rizika za dijabetes

Među faktorima rizika u prvom redu treba da se zove porodica predispoziciju za dijabetes tipa 2. Važnu ulogu također igra znakova neuspjeh tijela da pravilno koristi inzulin (inzulin otpor) ili tih uslova u vezi sa ovim:

  • problemi sa kožom - akantokeratodermiya;
  • visok krvni pritisak;
  • visok holesterol;
  • povećanje enzima jetre;
  • sindrom policističnih jajnika, hormonalne promjene povezane s ovulacijom.

Manifestacije dijabetesa

Neka djeca pri dijagnozi napomenuti visoku koncentraciju šećera u krvi. Moguće kliničke manifestacije na taj način uključuju zbunjenost, pospanost, gubitak svijesti, i dijabetičke ketoacidoze - stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Ketoacidoze se često razvija u bolesnika s dijabetesom tipa 1.

dijagnoza

Zbog sumnje da je tip 2 dijabetesa u doktora djeteta studira istoriju bolesti, vođenje fizički pregled i test krvi za sadržaj šećera. Dijagnoza se temelji na odgovarajućim dijagnostičkim kriterijima.

Ako dijete nema simptome dijabetesa, za potvrdu dijagnoze mora provesti dva testa krvi na različite dane. U svrhu dijagnoze dijabetesa sljedeći testovi:

  • Analiza Hemoglobin A1c. Ova analiza kako bi se utvrdilo šećera u krvi u protekla dva do tri mjeseca.
  • Analiza šećera u krvi (glukoza), koji se održava na prazan želudac (ne prije osam sati nakon zadnjeg obroka ili tekućine).
  • Toleranciju na glukozu test. Obavljaju glukoze u krvi, a onda dati djetetu da pije zaslađene tečnost koja sadrži određenu količinu glukoze. Nakon dva sata ponovo odrediti koncentracije šećera u krvi.

drugih testova

Ako je dijete teško odrediti tip dijabetesa (1 ili 2), lekar može obavljati analiza C-peptida ili autoimuna protutijela (antitijela se stvara, kada imuni sistem ne radi kako treba).

Testovi ne uvijek ukazuju na koji tip dijabetesa razvija kod djece. Da biste ispravili dijagnoza može trajati mjesecima ili godinama. U svakom slučaju, koncentracija šećera u krvi djeteta od ovog trenutka mora biti pod stalnim nadzorom.

U nekim slučajevima, dijagnoza dijabetesa u doktora djeteta može se nalaziti i brzi test krvi ili urina za sadržaj šećera. Unatoč jednostavnosti i efikasnosti test za potvrdu dijabetes kod djece možda trebati druge testove.

Tip 2 dijabetes u djece
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti