Tremor: vrste i tretman

Zdravlje I Medicinska Video: Tretman Retke Vrste Epilepsije (Juli 2019).

Anonim

Potres - stanje u kojem je vidljivo i opipljivo nevoljne pokrete tijela ili njegovih dijelova. Pokreti su ritmičke oscilatoran karakter. Stručnjaci razliku između namjernog tremor, tremor u mirovanju, posturalne tremor i nekih drugih država.

Glavna karakteristika tremora je brza oscilatorno kretanje tijela ili pojedinih dijelova koji se mogu vidjeti golim okom.

Na primjer, isprekidan kapak trzanje ili drhtanje u rukama raširenih. Ponekad osoba ima veliki drhtaj, a on nije bio u stanju da dovede do usana čašu vode.

Uslovi nastanka posturalne termore - podržati tijelo u određenom položaju. Tremor intentsionnyy pri čemu se javlja u nogama ili rukama.

vrsta tremora

Za tipične sidromam doktori i proizvesti sljedeće vrste tremora:

  • parkinsonicheskiy;
  • Essential;
  • mozzhechkovyy;
  • fiziologija;
  • dystonycheskyy.

Esencijalnog tremora - najčešći oblik bolesti. S eteričnim tremor je monosimptomnyy tip karaktera i pokazuje kako naprijed-kinematički ruku tremor, često u kombinaciji sa twitchings glave i mišića lica.

Posebnost Distonične tremora - sposobnost da izazove potrese u organizmu koji nisu impresionirani distonija. Postoji kineziospetsifichnye poremećaj u kojem dystonycheskyy hiperkinezija i tremor razvijati istovremeno. Drhtanje se često javljaju u vrijeme izvršenja visoko akcije (pismo set podataka na tastaturi).

Parkinsonicheskiy tremor izražena kao asimetrični tremtin ostatak sa frekvencijom od 4-7 Hz, međutim, često spontana i progresivnih pokreta. Tipično za Parkinsonovu bolest.

Patologija malog mozga mogu razviti razne vrste kliničkih oblika mozzhechkovoho tremor. Obično, bolest se manifestuje u slow oscilacije noge kuk i ruku do ramena zgloba. Ritmička fluktuacije torzo i glava su pretežno izražene u stojećem položaju. Uzroci kršenja ove vrste pretpostavlja vaskularne lezije, multipla skleroza, malog mozga degeneracije.

Fiziološki tremor povećava od uzbuđenja, umor i anksioznost. Tamo je bio pod utjecajem nekoliko lijekova, koji uključuju kofein, cimetidin, antipsihotici, droga litijum, triciklički antidepresivi, itd

Tremor nepoznate etiologije, u većini slučajeva, dvosmjerni, ali je i asimetrična. Osim rukama, a bolest može uključiti u glavu, vilicu, glasnice, na donjim ekstremitetima. Pametne značajke u potpunosti očuvana.

Senilni tremor vrste koje se smatraju kao jedna od opcija sa esencijalnog tremora, koji se javlja kasnije u životu. Esencijalnog tremora se često miješa sa dijagnozom Parkinsonove bolesti, ali prvi pojačan u pokretu i parkinsonicheskiy suprotno, slabi. Ipak lažna dijagnoza je dovoljno često.

tretman tremora

Treba napomenuti da je puna korekcija bolesti kao što je tremor, nemoguće. Cilj terapije - smanjenje težine bolesti da se vrati na stara pravila svakodnevnih aktivnosti.

Za liječenje tremora najčešće koriste adrenergičkih antagonista. Osnovu njihovog utjecaja je uticaj P2 receptora perifernih mišićnih vlakana. Kada je liječenje sa esencijalnog tremora nedavno koristi ugljene inhibitori anhidraze, ponekad uzrokuju svjetlosne efekte.

Kirurško liječenje potresa vrši se samo kada je potres nije podložna liječenja i ozbiljno narušava svakodnevni život pacijenta. Operacije je jednostrano.

Ako je to fiziološki tremor, terapija utiče uglavnom osnovne bolesti, važno je izbjeći aktiviranje faktora (npr piju čaj ili kafu).

Tremor: vrste i tretman
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti