Fetalni ultrazvuk

Zdravlje I Medicinska Video: 4D Ultrazvuk 12. Tjedan (Januar 2019).

Anonim

Ultrasonografija (ultrazvuk) voće - je glavna metoda dijagnoze tokom trudnoće. Koliko puta trudnice fetalni ultrazvuk određuje ginekolog, posmatrajući je.

Ciljevi fetusa ultrazvukom se razlikuju ovisno o tome, u kojoj fazi trudnoće je proizvedena. Tipično, broj ciljeva (obavezno) Ultrazvuk ne prelazi 5 puta:

1. Da bi se odredila sama trudnoća - o periodu od 5 - 7 nedelja;

2. Za procjenu razvoj fetusa u utrobi i posteljice majke države i van defekata. A fetalni ultrazvuk srca - u periodu od 11 - 13 tjedna;

3. Da biste uklonili nedostatke, procjena placente i amnionske tečnosti u njemu, kao i da se utvrdi spol djeteta. Uvijek određuje veličina fetusa ultrazvukom i fetusa ultrazvuk srca - u periodu od 19 - 21 tjedna;

4. Za približna težina djeteta i stanje kabla i proporcionalnosti veličine pupčane njegove glave i porođajni kanal majke. Identifikaciju veličine fetusa ultrazvukom - u periodu od 32 - 34 tjedna;

5. Da bi se pripremila za porođaj, predvidjeti moguće komplikacije - neposredno prije isporuke, sa prvim okršajima ili u vršenju amnionske tekućine.

Glavne vrste fetalnih ultrazvuka i kako se održavaju

Postoje neke osnovne metode fetalne ultrazvuk kao što su:

1. transabdominalnom (senzor postavljen na trbuhu žena);

2. Transvaginalna (sonda stavlja u vaginu).

Oba postupka su apsolutno bezbolan za ženu i ultrazvuk za fetus nije štetan. Transvaginalni ultrazvuk je točniji način.

Nedavno sasvim uobičajena načina za više informacija o trudnoći se smatra da su trodimenzionalni i četvorodimenzionalni ultrazvuk fetusa. Za trodimenzionalni ili 3D-ultrazvuk koristi sofisticirane kompjuterski program koji pruža prostornu sliku fetusa, koja se temelji na dvodimenzionalni (stan) slike. U stvari, trodimenzionalni ultrazvuk daje preciznu sliku fetusa. Trenutno, dijagnoza ovu metodu ranog otkrivanja fetalnih malformacija koja bi mogla biti izgubljena tokom rutinske ultrazvuka. Na primjer, koristeći ultrazvuk fetusa srčanih mana može se otkriti u razvoju vlasti.

Četiri ili 4D-ultrazvuk fetalnog vam omogućuje da vidite trodimenzionalnu sliku djeteta u realnom vremenu, a to pokazuje kretanje i rad svih unutrašnjih organa.

Trudnice često se tiče o tome da li ultrazvuk štetan za fetus? Dakle, moderni ultrazvuk uređaji su potpuno bezopasan za majku i nerođeno dijete.

Osim toga, oni ne samo da može odrediti veličinu fetusa ultrazvukom, fetalni ultrazvuk srca učinjeno, ali i štampati fotografije i video.

Za fetalni ultrazvuk srca pomoću Doppler ultrazvuk. Ovaj uređaj omogućava izradu studije protok krvi u krvnim sudovima, srce djeteta u pupčanoj vrpci i placenti krvnih sudova u majku. Doppler ultrazvuk podaci su važni za rano otkriti o potencijalnim zdravstvenim problemima djeteta: malformacije srca; abnormalnosti krvnih sudova; Problemi sa posteljicom.

Doppler ultrazvuk, doktori preporučuju sve trudnice nose trudnoću do 12 i (ili) 20 tjedana. Neplanirane ultrazvuk ginekolog može propisati u sljedećim slučajevima:

 • Krvarenje iz genitalnog trakta;
 • Bol u abdomenu.

Česte ponavljanje ultrazvuka na fetus nije štetan i ne šteti normalan razvoj djeteta.

Priprema za postupak

Da bi se pravilno određivanje veličine fetusa ultrazvukom, rezultati ultrazvuk pouzdano izmjeriti provođenjem ultrazvuk dekodiranje fetusa, trudnica treba da znaju osnovna pravila pripreme za postupak.

Prvo, morate odrediti koji tip ultrazvuka je dizajniran (kroz vaginu ili kroz abdomen). Na to zavisi od načina pripreme za ultrazvuk:

1. U transabdominalnom ultrazvuk za oko 2 sata da popije najmanje 1 litru vode i ne idu u toalet prije procedure;

2. U obavljanju transvaginalni ultrazvuk mjehura morao biti prazan, tako da prije nego postupak treba da ide u toalet. Osim toga, žena prije procedure ne treba da se nervozan i pitaju da li ultrazvuk nije štetan za fetus.

Objašnjenje fetalni ultrazvuk

Pravila indeksa i parametara koji se koriste za dešifriranje fetusa ultrazvukom može varirati ovisno o gestacijske dobi. Objašnjenje fetalni ultrazvuk obavlja doktor sa posebnim stolovima.

Dimenzije fetusa ultrazvukom određena sljedećim faktorima:

 • Fetalna opseg glave (HC);
 • Biparietal promjer (BPD);
 • Dužina fetusa krunu krnje (CRL);
 • Dužina femura fetusa (FL).

Prilikom tumačenja fetalni ultrazvuk određena količina plodove vode (plodove vode). Odstupanja od norme ovu opciju u većoj ili manjoj strani, može ukazivati ​​na kršenje nervnog sistema ili bubrega fetusa, kao i signal fetalne infekcije.

Velika pažnja posvećuje se tumači fetusa ultrazvukom stanje posteljice (posteljici). Ultrazvuk placenta definira sljedeće parametre:

1. Debljina;

2. stepen zrelosti;

3. Značajke privrženosti;

4. Status razvoja.

Određivanje pol bebe ultrazvukom dogodi, obično na trećem zakazanog ultrazvuka (nakon 20. nedelje trudnoće). Stupanj točnosti u otkrivanju podataka prema spolu nije više od 90%.

Prilikom tumačenja fetalni ultrazvuk postaje moguće otkriti ove anomalije:

 • hidrocefalus - klaster u kranijalnih šupljini likvoru koji ugrožava normalan razvoj mozga;
 • anencefalija - potpuno odsustvo mozga (fatalna dijagnoza);
 • Miyelomeninhotsele - pomerenim kičmene moždine, što ozbiljno ugrožava razvoj mozga i kičmene moždine djeteta;
 • nazad bifidobakterija - proces spina bifida. To ugrožava normalan razvoj kičmene moždine djeteta;
 • Fusion (atrezija) duodenuma - anomalija da odmah zahtijeva hitnu operaciju nakon rođenja, tako da je moguće obnoviti prohodnost crijeva;
 • Fetalnih malformacija srca ultrazvuk - odstupanje u svom sastavu, poremećene cirkulacije krvi u srce djeteta. Važno je da se identifikuju da, u slučaju opasnih kvara, na operaciju odmah nakon rođenja;
 • Down sindrom - kromosomske bolest u kojoj postoji više malformacije i mentalne retardacije djeteta.
Fetalni ultrazvuk
Kategorija Medicinskih Pitanja: Dijagnostika