Poremećaji spavanja dovesti do fibromijalgije

Zdravlje I Medicinska Video: Debunking The Myths Of Ocd - Natascha M. Santos (Jun 2019).

Anonim

Norveški naučnici su otkrili vezu između poremećaja spavanja i povećanog rizika od fibromijalgije u žena, posebno u odrasloj dobi.

Fibromialgija (hronični simetrično mišićno-koštane boli) javlja se u 2-4% populacije. To obično žena u dobi od 30-50 godina.

Prvih simptoma fibromijalgije pojaviti sredinom životu. Fibromialgija obično prati nesanica, često buđenje i umor, ali još nije poznato da li je utjecaj poremećaja spavanja na razvoj bol.

istraživanje

Fibromijalgija, hronični simetrične mišićno-koštane boli, koja se javlja u 2-4% populacije, od kojih su većina žena u dobi od 30-50 godina. Prvih simptoma fibromijalgije imaju tendenciju da se dogodi u srednjim godinama. Napominje se da Fibromijalgia obično prati nesanica, često buđenje i umor, ali nije poznato da li poremećaji sna utiče na razvoj bol.

istraživanje

U studiji objavljenoj u časopisu Arthritis & reumatizam, norveški istraživači su otkrili utjecaj problema sa spavanjem na rizik od fibromijalgije kod žena, što čini 90% pacijenata sa fibromialgije. Žene Studija je obuhvatila starijih od 20 godina u studijama velikih razmjera na javno zdravlje. Žene su na istraživanje zdravlja i fizičkog pregleda. Naučnici izabrao među 12.350 žena koje učestvuju sa simptomima poremećaja mišićno bola i pokreta da učestvuju u ovoj studiji.

Analiza podataka otkrila vezu između poremećaja spavanja i fibromijalgije kod žena u srednjim godinama. Ta žena spomenuo bilo poremećaja spavanja često pate od fibromijalgije od onih koji nikada nisu iskusili problema sa spavanjem. A među učesnicima koji pate od nesanice često ili čak stalno, najveći rizik od razvoja fibromijalgija označene u žena starijih od 45 godina. Žene od 20 do 44 godina rizik od fibromijalgije u vezi s problemima spavanja bio je nešto niži.

Dobiti dovoljno bol sna razrješenja

poremećaja spavanja poput nesanice, problema da zaspu i česte noći Awakenings, značajno utjecati na zdravlje i može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Čak i blago povećan rizik od fibromijalgije, sindroma hroničnog bola koji donosi značajan problem za pacijente kroz poremećaj sna, treba da bude da se obratite lekaru. Poremećaji spavanja su obično podložni prilično jednostavan i miran san izbjeći mnoge potencijalne zdravstvene probleme i dobro zdravlje povratka.

Poremećaji spavanja dovesti do fibromijalgije
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti