Što utječe na količinu pljuvačke luči

Zdravlje I Medicinska Video: Your Body Language May Shape Who You Are | Amy Cuddy (Juli 2019).

Anonim

U svakoj osobi postoji kontinuirano pljuvačke. Da biste to učinili, tijelo ima tri para velikih žlijezda slinovnica. Broj pljuvačke i njegov sastav može varirati ovisno o prirodi stimulansa.

Pljuvačka čovjek - jasan tečnost koja nema boju. Potrebno je da se ovlaži usne šupljine, artikulacija, poboljšanje okusa hrane. Osim toga, pljuvačka pomaže žvakanje hrane, štiti zube od mehaničkih, termičkih i drugih oštećenja. Pljuvačka ima antibakterijsko dejstvo, čisti usta i svoje enzime koji su uključeni u proces varenja.

salivacija

Veliki žlijezda slinovnica su organi sekreta. Kao rezultat njihovih aktivnosti je raspodjelu količine pljuvačke. U medicini razlikujemo malih i velikih žlijezda slinovnica. U osnovi, izbor se javlja u pljuvački sekrecije žlijezda slinovnica. U vezi sa ovim žlijezda prednje jednjak. Čovjek ima submandibularnoj, sublingvalne i parotidna žlijezda slinovnica.

Govoreći preciznije, pljuvačnih žlijezda proizvodi bez pljuvačke, a poseban tajni. Tako je, u ustima prvi dobiva mješoviti pljuvačkom ili usmene tekućine, koji onda komunicira sa drugim elementima. Nakon toga, određena količina pljuvačke proizvedenih, koji je uključen u formiranje i početne bolus tokom varenja. Prosjeku dnevno po proizvedenih u 2000 ml ljudske pljuvačke. Controlled salivacija autonomni nervni sistem.

Patogeni lučenje pljuvačke

Lučenje pljuvačke počinje nekoliko sekundi nakon što je stimulans. U fiziologija ovom periodu se zove latentne ili skriveni. Žlijezda slinovnica su visoko reaktivne sposobnosti, potvrđuje tako kratkom periodu latencije.

Broj pljuvačke izlučuje osoba može promijeniti utjecaj svakog faktora:

  • ako je osoba izložena stresu ili uplašeni, količina pljuvačke proizvela je smanjen;
  • Grana sline smanjuje tokom sna, anestezija ili dehidracije;
  • Nakon 55 godina, svaka osoba smanjena salivacija;
  • povećava pljuvačke u nervozan uzbuđenje;
  • To također povećava kada je izložen mirisni i ukusa podražaja;
  • povećava količinu pljuvačke tokom žvakanja, mehanička stimulacija velikih čestica hrane;
  • jedući nekvalitetan ili istekli proizvoda povećava proizvodnju pljuvačke. Dakle, tijelo pokušava da riješi štetnih tvari;
  • većina pljuvačke je pušten u materijalnu suhe i kisele hrane razreda.

Dakle, možemo reći da je fizička i kemijska svojstva supstanci koje ulaze u usta direktno utječu na količinu i sastav pljuvačke luči. Osim toga, intenzitet lučenja zavisi od sveukupno zdravlje.

Što utječe na količinu pljuvačke luči
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti