Šta je angina

Zdravlje I Medicinska Video: Angina Pektoris (Juli 2019).

Anonim

Angina se često naziva torakalni žaba - jer izgleda oluja opresivne, constricting, paljenje bol iza grudne kosti.

Kada angina lumen dovodi do srčanih (koronarnih) arterija sužena kolesterola plakova na zidovima krvnih sudova. Ako je, osim toga, tu je grč srca da dramatično smanjuje protok krvi koja nosi kisik, ona reagira na nedostatak kisika bol.

Bol kod angine obično javljaju tokom treninga - otuda i ime "angina." Kada je aktivan srce, potrebno je priliv krv sa kisikom, a sužena koronarna arterija ne može povećati protok krvi. Što je niža krvi su u stanju da pusti kroz ove arterije, to je niži nivo fizičke aktivnosti koje ljudi podnose bez nastanka bolova.

Što je angina

Podnošljivost fizičke aktivnosti izražene kroz funkcionalne klase.

Prvi (I) razred bolan napadi samo na vrlo visokom opterećenja i normalna osoba normalno kreće.

Drugi (II) klase znači da moždanog udara dolazi kada hodanje na prizemlju, na udaljenosti od 500 m ili kada penjanja uz stepenice više od jednog kata.

Treći (III) klase pokazuje značajno ograničenje običnih fizičke aktivnosti. Bol napad može da dođe kada hodanje na prizemlju na udaljenosti od 100 do 500 m, ili kada penjanje stepenicama na jednom katu.

Četvrti (IV) oblik karakteriše bol u grudima kada hodanje na prizemlju na udaljenosti manjoj od 100 m. Bol se može pojaviti sama, posebno na viši krvni pritisak kada spazmyruyutsya već sužen koronarnih arterija.

Tu je i posebna vrsta angine, čiji razvoj glavnu ulogu u vazokonstrikcija nego plaka, ali zbog grča. Bol se obično javlja dok je ostatak, obično noću ili rano ujutro. Bol može biti izazvan stresom, hladno vrijeme, u izobilju obrok.

Ponekad ne postoji bol iza grudne kosti i vrat, blade lijevo rame ili ruku, vilicu. Ponekad je bol, umjesto osjećaj utrnulosti.

Bol traje dugo, nekoliko desetina sekundi, ponekad pet do deset minuta. Ako bol traje sat vremena ili duže, ne miruje je dobar razlog za sumnju opstrukcije plovila (tromba, aterosklerotskog plaka). Ovo je jedno od područja srčanog mišića je lišen hrane, što može uzrokovati srčani udar. Ovaj site nije obnovljena, ali zamijenjen ožiljak.

Ono što otežava bolest

Dok se ne dokaže faktori rizika koji pogoršava prognozu uključuju visok nivo holesterola, hronični visok krvni pritisak i pušenje.

Nikotin - otrov snažan vazokonstriktor i holesterol doprinosi proliferacije plaka na zidovima krvnih sudova.

U svjetlu angine treba prestati pušiti i praktično eliminišu iz ishrane životinjskih masti (posebno one bogate holesterolom namirnicama poput žumanca, maslac, mozak, kiselo vrhnje, vrhnje, jetre, bubrega, jaja). Također, pacijenti se obično savjetuje da se posebno lijekova koji smanjuju nivo holesterola.

Ako istovremeno hipertenzija treba obavezno antihipertenziva koji će održavati krvni pritisak na optimalnom nivou, izbjegavajući oštre oscilacije. Alkohol, jaki čaj i kafa doprinose vaskularni spazam, ali lako potezima ponekad možete popiti čašu dobrog crnog vina.

Što se tiče liječenja, njegov glavni zadatak - da spriječi infarkt miokarda i smanjiti broj i ozbiljnost napada bolova, poboljšanje tolerancije vježbanja.

Pacijenti sa novodijagnostikovanom anginom ne bi trebalo da odbije pregled i liječenje u bolnici, jer utiče na njihove živote i zdravlje.

Šta je angina
Kategorija Medicinskih Pitanja: Bolesti